Tanka ditt liv med rätt bränsle

publicerat i Hälsa;

 

Tänkvärda ord från Perfekt Hälsa:


"Vi ska hinna med vårt arbete och göra det riktigt bra dessutom, hämta barn på dagis, ordna en supergod och nyttig middag, ha det lika perfekt hemma som inredningstidningarna och det varje dag, vi ska träna, vara smala, inte ha en rynka, hinna gå på yoga, läsa, baka surdegsbröd, renovera köket, hinna umgås med familj och vänner, hinna få egen tid, förverkliga den där drömmen, ha nya snittblommor, alltid vara glad, ha örnkoll på ekonomin, följa med vad som händer i världen, vara beläst och allmänbildad, ha mycket tid för barnen och för varandra, aldrig fallera som mamma eller pappa, läsa alla de där böckerna som man inte har läst. Dessutom ska man själva gärna skriva en bok eller genomföra ett annat större projekt som man drömmer. För att inte glömma: man ska vara snygg – gärna hela tiden. Vi för troligtvis dessutom över våra försök till ”perfekta”  liv på våra barn; de fostras så att säga in i prestationssamhället och en ny generation föds till en likadan negativ spiral. Men är det så negativt att vilja göra saker bättre och prestera mycket?

Med sannolikhet upplever man negativ stress, om man har den här typen av förväntningar på sig själv men inte kan uppfylla dem, vilket i sin tur leder till sämre sömn och sämre immunförsvar vilket vidare leder till mindre energi och tid att genomföra allt nämnt ovan och allt annat som man ”bara måste göra eller ha”. Det leder i sin tur till mer bristande kontroll, mer stress, ännu sämre sömn och immunförsvar. Det är en negativ spiral som med tiden leder till den ohälsa. Dock behöver man inte bli stressad av att ha mycket att göra, stora planer och fantastiska drömmar, utan snarare att man har för lite energi till att göra det man gör, riktigt bra.

Ska man lägga ner alla sina planer? Nej, möts på mitten och gör en inventering över vad som faktiskt är viktigt i livet och satsa på det. Vill du prestera mer måste du se till att tanka rätt bränsle; det finns inga genvägar. Tänk att du är en bil: du tar dig fram men är lite rostig, du borde byta några delar här och där, men framförallt hackar gasen och körningen blir därför inte helt smärtfri, snarare ganska skakig. Du deltar i ett individuellt Formel 1-race men priset på prispallen är inte en pokal utan ett liv väl levt. I min värld är det helt galet att tro att man ska hinna göra allt det man vill, göra det bra, leva ett gott liv utan att samtidigt leva sunt, det vill säga ha en bil i topptrim. En bil som tankas fel bränsle kan du inte ens starta men dessvärre reagerar vi människor inte så. Vår ämnesomsättning kan hantera ganska mycket av fel bränsle vilket är ett problem eftersom vi inte får tillräckligt starka signaler om att vi gör något fel. När vi tankar fel bränsle kommer ohälsan istället krypande och vi vet inte riktigt varför vi inte är helt bra i magen, konstant lite småförkylda, helt slut på morgonen, har ett blodsocker som en jojo, låg energi, lättirriterad, hormonbesvär eller ännu värre, drabbas av en allvarlig sjukdom. Det här förhindrar att vi får tid och energi att förverkliga allt det vi vill göra.

Nu är inte livet i och för sig inte ett Formel 1-race men analogin är att du har mängder av drömmar  och planer som du vill förverkliga när du far fram i livet.  Visst kan man njuta av drömmar i sig men drömmar utan handling är illusioner. För handling behöver du en stark och frisk kropp med tonvis av energi, bra mental skärpa och en själslig inre frid som inte tar din uppmärksamhet i anspråk. När du har detta kommer mycket av det som tidigare stressade dig inte att göra det. Hur får man en stark och frisk kropp med tonvis av energi, bra mental skärpa och en själslig inre frid?


Kost
Fel kost = fel bränsle = suboptimal prestationsförmåga. Rätt kost = rätt bränsle = optimal prestationsförmåga. 100 biljoner celler (etta med fjorton nollor) och cirka 10 gånger så många bakterier är det som utgör vår kropp och existens och därmed vår förmåga till tanke och handling. Cellerna är helt och hållet beroende av rätt näringsämnen, i rätt dos och vid rätt tidpunkt för att fungera optimalt. Det är ingen mystisk kraft som dina celler fungerar som de ska; det är biokemi med makronäringsämnen och mikronäringsämnen som orkestrerar vårt liv. Fel kost leder dessutom till att fel mag- och tarmbakterier frodas vilket leder till nedsatt immunförsvar.

Träning
Utan träning, ingen hälsa. Träning handlar inte om utseende i första hand utan om reduktion av stresshormoner, stabilisering av blodsocker, förbättrad sömn och immunförsvar.

 

Sömn
En god sömn är en förutsättning för god hälsa. Immunförsvaret arbetar som bästa på sena kvällen och natten för att hantera infektioner och inflammationer. God sömn är inte bara viktigt för immunförsvaret utan även för underhåll och reparation av nervsystemet, hormonsystemet, tarmsystemet och musklerna.

 

Oförlösta känslor
För att må helt bra räcker det inte med att bara adressera det vi kan ta på och se, dvs kost, träning och sömn. Vi måste även ta tag i vårt känsloliv och bearbeta oförlösta sorger och andra känslor som är i vägen för att leva fullt ut. Oförlöst sorg är extremt energikrävande och kan ta upp en betydande del av vår tankeverksamhet. Det hindrar dig från att nå dina mål.

 

Alltså
Sluta inte drömma se istället till att du är kärnfrisk så att du kan förverkliga dina drömmar. Jag tror att du kan förverkliga allt du vill förverkliga (inom rimliga nivåer – inventera dina drömmar först, som sagt). Genom att äta rätt (ni vet vad jag anser om vad som är "rätt"), träna rätt, sova bra och bearbeta oförlösta känslor får du en stark och frisk kropp med tonvis av energi, bra mental skärpa och en själslig inre frid som, tar dig igenom ditt Formel1-race med glans hur stressigt det än är."

 

Jag hittade en klok blogg, med massor av nyttig information. Vet bara inte hur jag ska hinna läsa allt, (det är ju så mycket annat som ska göras, se ovan (skämt å sido ;-)