Ett hus tar form

Huset / Permalink / 1

 

Bräda för bräda, spik för spik, snart har vi ett riktigt hus...

 

!

 

Jag är nöjd med den liggande panelen. Tycker det blir fint. Och den kommer att göra sig ännu bättre sen, när vi får upp den riktiga dörren och får ordning på tomten.

 

 

För er som inte ska stå uppe på en stege och måla fönster hela dagen, kommer här ett supergott recept på fillimpa;

 

1 liter fil

4 dl sirap

16,5 dl rågsikt

2 tsk bakpulver

4 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

 

Blanda ihop allt och rör väl. Grädda i smord långpanna 100 grader 30 min, 150 grader 40 min. (Kan minska tiden på den senare). Skär sen till 4-6st limpor.

 

 

Superenkelt och supergott!

 

Rasa i vikt av fett?!

Hälsa / Permalink / 1

Skillnaden mellan smör och margarin;

 

 

 


Här kommer en mycket kort och enkel genomgång om vad som skiljer smör och margarin åt. Risken är, att människor i framtiden, kommer att ha en allt sämre kunskap om vad som är naturligt och vad som inte är det. Ingen kan göra ett bra och klokt val utan bra och opartisk information. Sedan är det upp till var och en att ta sitt eget beslut.

 

 

Till vänster ser ni fyra enkla steg på hur tillverkningen av smör går till, vilket vi alla säkert känner till.  Det första som sker är självfallet mjölkning av kon. Därefter separeras grädden ifrån mjölken och pastöriseras vid hög temperatur, ca 95 grader. Därefter sker kärningen vilket skapar smörkorn.Sedan saltas smörkornen och ältas tills en jämn smörmassa med jämn fördelad fuktighet har bildats. De naturliga smöraromerna, som vi idag associerar till just smör, framkommer då man tillsätter speciella bakteriekulturer som odlas separat.

 

Som ni ser ger dessa fyra steg en helt naturlig produkt helt utan kemikalier. Det är en ren naturprodukt som konsumerats av människor under århundraden. Och har människor blivit feta? Ja det har förekommit, men inte av smöret. Det var då den minskande smörkonsumtionen tog fart i början av 1950 talet som den riktiga fettman tog fart världen över, hur kan det komma sig?

.

.

.

Nu ska vi titta på margarinet, och kom ihåg, att alla har ett eget val, alla har möjlighet att ta sitt eget beslut, men utefter den här informationen, får du veta hela sanningen. Nedan följer några korta steg.


 

Först importerar margarinföretaget, tex Unilever eller det Svenska Carlshamnsmejeriet, palmolja ifrån Borneos eller andra Indonesiska regnskogar som fortsätter att skövlas år efter år. Det är denna olja som kallas för det vegetabiliska fettet och som företagen marknadsför sig med, vilket kanske inte är så konstigt då det troligen är det ända naturliga som margarinet innehåller.

 

(Visste du att det faktiskt förekommer att den palmolja som transporteras med vårt margarin som ändamål, faktiskt får transporteras i samma tanker som vid transport av diverse lösningsmedel , vilket medfört att man funnit mikroskopiska bensinmolekyler.)

 

Dessa fetter innehåller i sin naturliga form, olika former av växteroler, antioxidanter och karotenoider. Dessa förstörs vid den kemiska behandlingen som fettet genomgår när det anländer till fabriken. Då samtliga av fettets naturliga egenskaper har reducerats kan fettmassan ges ny smak, färg och lukt genom att tillsätta konstgjorda aromer, smakämnen och färgämnen vilket tillsammans skapar en perfekt smörimitation som lätt går att förväxlas med den naturliga produkten ovan.

 

Dags att gå vidare till nästa steg.

 

I nästa steg ”omestras” fettet, vilket betyder att fettet tillsammans med ett ämne kallat natriummetylat reagerar i en omestringsreaktor. I detta steg slits fettmolekylerna i sär i en blandad ordning för att sedan fästas i en ordning som inte går att identifiera med naturen, då ämnet inaktiveras.

 

Kort sagt så förstörs de naturliga fettmolekylerna i de vegetabiliska fetterna och sätts samman till en brun illaluktande kemisk produkt, ett raffinerat industrifett, vi befinner oss då vid punkt fyra.

 

Det kemiska ämnet natriummetylat som jag nämnde ovan omvandlas till bl.a. metanol som sedan reduceras. Den kemiska behandlingen kallas för ”raffinering”.

 

Vi befinner oss nu vid punkt fem. Vi har kemiskt grundfett med breda användningsområden. Detta fett kan köpas upp av ett företag som tillverkar målarfärg, hudkräm eller margarin.

 

Vid tillverkning av hudkräm tillsätts en trevlig doft, och vid målarfärg en behaglig färg och vid margarin, doft smak och färg, samt möjligen konsistensgivare för att ge en behaglig och fast form.

 

De olika margarintillverkarna kan fritt tillsätta utvalda tillsatser, för att ge sin produkt en unik färg, lukt eller smak. Om man sedan tillsätter lite växteroler som behandlas kemiskt, för att få en kollesterolsänkande effekt, och kallar det för Becel Pro Activ, samt lägger på en tredje del i pris, vilket lurar kunderna att tro att det är någon form av läkemedel, är upp till företagen.

 

Sedan återstår bara att sprida ut svarta lögner och rykten om att det naturliga fettets skadlighet och lura konsumenterna att köpa det kemiska margarinet. Visst är det genialiskt? och det fungerar.

 

Växterol är små beståndsdelar i en växtcells membran, vilket liknar det mänskliga kolesterolet, var vid ett stort upptag minskar växteroler, minskar tarmens förmåga att uppta kolesterol, varför Pro Activ anses som kolesterolsänkande. Dok får företagen inte påstå att växteroler förhindrar hjärt och kärlsjukdomar.

 

Informationen hämtad från Matfusket.

Var samlar du kraft?

Trädgård / Permalink / 1

En arbetsveckas slut för oss med 98 arbetade timmar, vilades in på bryggan med tonerna från gamla Mr Music skivor.

 

 

Om Zlatan skulle få för sig att knacka på dörren, och vilja köpa vårt hus,

 

 

...får han knacka ordentligt, för att varje morgon vakna utvilad till fåglarnas kappstämma med vågornas brus, är inte till salu.

 

 

"Musik ska finnas i varje hem utom i grannens"
Till top